pühapäev, 26. juuli 2009

LOHESURFI MEELESPEA!

Kui alustad lohesõiduga, täida järgnevaid ohutusnõudeid:
Enne surfama minekut tutvu tuuleprognoosiga interneti vahendusel ja veendu, et tuul oluliselt ei tõuseks ajal, mil kavatsed surfata.

Lohesurfiks vali lai ja avar liivarand, kus palju madalat vett ja vähe inimesi.
Ära mine surfama kunagi üksi, alati võib Sinu varustuse või Sinuga midagi juhtuda ja kaasas olev sõber saab Sind kindlasti sel juhul aidata.
Surfipaika jõudes veendu veelkord, et tuul ei ole liiga puhanguline ja vastab Sinu võimetele.

Ära mine surfama maatuulega!
Lohesurfi harrastades kanna alati kiivrit ja päästevesti.

Lohet töökorda seades veendu, et Sinust alla tuult vähemalt 60 meetri ulatuses ei oleks inimesi, loomi ega Sind ohustavaid objekte (kive, puid, elektriliine, ehitisi ja muid takistusi).

Pea meeles, et lohe võib raskelt vigastada oma teravate nööridega Sinu lähedusse jäävaid elusolendeid.

Kõigepealt pumpa balloonid täis ja aseta lohe pikk esiballoon allpool ninaga vastu tuult. Lohe maha pannud, aseta alati lohe peale keskmiste strutside (ristballoonide) vahele, liiva või pane sinna raskuseks lohelaud, et äkiline tuuleiil lohet maast lahti ei kergitaks.

Seejärel keri poomi küljest liinid lahti, liikudes otse alla tuult. Aseta poom maha vahetades ära vasaku ja parema poole (st punane paremale poolele). Pane neli liini näppude vahele ja aja kõik keerud nööridest välja liikudes lohe poole. Loheliinidest kinnita enne lohe külge keskmised ehk esiliinid ja seejärel tagumised ehk äärmised poomi otstesse kinnituvad liinid. Olles kinnitanud liinid lohe külge tee topeltkontroll tõmmates poomist liinid pingule ja veendudes, et need on õieti ühendatud (keskmised lohe esiserva külge ja äärmised lohe tagaserva külge ilma keerdudeta).
Kui Sa milleski kahtled, siis küsi alati nõu asjatundjatelt!

Kui oled algaja, ära ürita lohet üksinda õhku tõsta, vaid kasuta kogenumate sõitjate abi.
Enne lohe õhkutõstmist veendu, et turvaots on kinnitatud trapetsi või randme külge ja et Sinu vahetus läheduses ja 50 m ulatuses allatuult ei oleks inimesi. Lohe lase õhku tuuleakna servast (kas kella 9 või kella 3 pealt). Ära lase lohet õhku Sinust otse allatuule asendist, see tekitab liiga suure tõmbejõu, mille tagajärjel võid ennast lohe järgi lohisedes tõsiselt vigastada.
Ära kunagi palu ennast abistada inimestel, kel ei ole lohesõidu kogemusi, kuna selliste "abistajate" tegevus võib vigastada neid endid ja ka Sind.

Lohe ülestõstmisel ja maandamisel ära võta käega kinni teravatest loheliinidest ja ära luba seda ka teistel teha.

Lohet lennutades hoidu teistest sõitjatest/lennutajatest kaugusesse, mis on võrdne
kahe-kordse loheliinide pikkusega (tavaliselt on liinid 25 - 30 m pikkused).

Jälgi kogu aeg tuult ja arvesta, et selle suund ja kiirus võib tihti ainsa hetkega muutuda.

Reeglid merel ja maal.
- paremal halsil (parem käsi ees) oleval sõitjal on vees alati eesõigus vasakul halsil (vasak käsi ees) oleva sõitja suhtes
- lohega rannast merele minejal on eesõigus lohega merelt randa tulija (sissetulija) ees.
- kui kaks sõitjat sõidavad samal halsil (samas suunas) ja nende sõidusuunad ristuvad, on eesõigus allpool tuult oleval sõitjal, ehk ülevalpool tuult asuv sõitja peab andma teed temast allpool tuult asuvale sõitjale.
- kui Sinust sõidetakse mööda, ei tohi mööduja sundida Sind muutma sõidusuunda või oma kiirust.

Enne lohe langetamist veendu, et 50 m raadiuses Sinust allatuult ei oleks inimesi või ohtlikke objekte. Kui oled algaja, kasuta lohe langetamisel kogenud sõitja abi.

Käesignaalide kohta leiad infot siit:
http://www.ikiteboarding.com/kiteboarding/articles/kiteboarding-hand-signals.aspx#


Turvalisi emotsioone ;))


Kommentaare ei ole: