neljapäev, 20. september 2007

Mõned praktilised nipid ja selgitused

Kes või mis on võsasurfar?
Selle kohta on erinevaid teooriad. Osad väidavad, et võsasurfarid on need, kes sõidavad kuskil varjatud kohtades(ehk siis võsas) kus keegi neid ei näe. Ei tule nad teiste käest küsima, vaid pusivad omaette, arvates et nad on ise kõige targemad. Teised jälle arvavad, et võsasurfarid on need, kes ei kuulu EPL (Eesti Purjelaualiit), kell pole igal aastal uut varustust ja BMW Jeepi ja kuldkette kaelas. Mine võta kinni, kellel siin õigus on. Mina loen ennast võsasurfariks. Kulda mul kaelas pole ja Saabiromul ei käi mõned uksed lahti ja mu päästevest on rannas üleüldine naljanumber (kuid laud on mul juba peaaegu viimane mall!!!) .
Mul läks liiv kahe masti poole vahele, ning nad ei tule enam lahti. Mis nüüd saab?
Võta kaks poomi. Kinnita mõlemad poomid tugevalt masti eri poolte küge. Kutsu sõber appi. Nüüd keerake poome teineteisele vastu edasi-tagasi. Kui ei tule lahti, minge vette ja jätkake seal.
Mis ma siis teen, kui sõidan uime puruks ja kallas on kaugel?
Seo trapets tagumise jala-aasa külge ning lase ta vette järgi lohisema. Takistus ahtris ei lase laual vabalt pöörelda. Kui trapetsit pole, siis kasuta päästevesti. Kui päästevesti pole - ära surfa!
Tuul oli hea, kihutasin avamerele, nüüd ei liigu õhk enam üldse, tahan kaldale aga puri lohiseb vees, ning nii ujudes kaugele ei jõua!
Võta taglas koost lahti, masti pooled torka jala-aasade vahele puri, keri kokku ja seo näiteks ülestõmbamisnööriga kuhugi kinni, poom pane enda alla ja sõua kaldale.
Vahest võib juhtuda selline lugu nagu mul oli mõni aeg tagasi: polt, mis poomiotsi koos hoiab läks lihtsalt pooleks, üsna kaugel merel. Tagasi randa ujumine oleks võtnud vähemalt tund aega. Mis teha?
Tegin nii - nööriga, millega puri poomi küljes käib sidusin poomiotsad risti ja purje sinna vahele, kõik kõvasti kinni ja nöör stopperisse. Asi toimis nii hästi, et oli kiusatus mitte kaldale minna, vaid edasi sõita. Selle segase jutu moraal on, et kui midagi merel katki läheb - ära satu paanikasse. Mõtle kas oleks kuidagi võimalik ära parandada. Alati on kuskil mingi nöörijupp(näiteks päästevestil), millega võib imesid teha.
Kui purje ülestõmbamise ots vee peal olles katki läheb, mis siis saab?
Räägitakse, et purje on võimalik ka mastist üles sikutada. Meelis Kodres aga saab purje veest kätte niimoodi:" nii, põhiliselt tehakse siis veestart, aga juhul kui tuult on vähem kui vaja (nii alla 4m/s- ehk veestardi miinimum) siis tehakse hoopis nii: keera rigi lauaga risti, kasuta kinni hoidmiseks purje alläärt. Kui oled masti laua suhtes risti ajanud siis tõsta poomi ots (mitte mastipoolne) taeva poole jatõmba purje alläärest kinni hoides rigi/puri ühe ropsuga veest välja, siis lase käed kiirelt lahti ja proovi poomist kinni krabada.Esimesed korrad lendab rigi kindlasti teisele poole üle aga varsti saad tunde kätte. Natuke aitab kui sa oled põlvedest suhteliselt kõverdunud - hoia keha raskuskeset allpool.( minul ei ole viimased 6 aastat seda nööri merel kaasas olnud.)". Tige soovitab siiski nööri merele kaasa võtta, sellega saab näiteks hätta sattunud sõpra pukseerida.
Väike naps enne merele minekut ei teeks paha - on nii vä?
Väike naps võib kurvalt lõppeda ja kalliks maksma minna. Räägin omadest kogemustest. Esimesel ja viimasel korral, kui olin enne merele minekut ühe õlle joonud, kaotasin merre 5000 krooni maksnud purje ning jõudsin hädavaevu kaldale. Napsi võtta on palju mõnusam pärast surfamist.
Astusin kogemata maas vedelenud purjest läbi, kas nüüd on tarvis poodi uue järgi minna?
Õnneks mitte. Pragusid liimitakse kinni, aknaid saab vahetada. Remont on uuest purjest palju odavam. Väiksemad praod saad ise kinni panna niiskuskindla teibiga (hall teip). Oluline on, et teibiksid oma purje soojas kohas. Pärast lase veel fööniga üle. Jääb kinni nii kangale, kui kilele.


http://www.hot.ee/tigek/

Kommentaare ei ole: