neljapäev, 20. september 2007

Kuidas valida õiget uime?

Uime suurus ja kuju.

Sinu uimel on suur effekt laua omadustele.See peab sobima: a)purje suuruse b)tuuletugevuse c)Sinu kehakaalu ja ka laua tüübiga.Tundub keeruline,seetõttu võtame sobitamise ette samm-sammult. Kui sinu uim on 1-3 cm lühem-pikem nendest soovitustest, on sinu laua uim õiges suurusjärgus.

Uime suurus---purje suurus.
Siin on lihtne valem et sobitada laua tüüp ja purje moot,mida kasutad.Nüüdsest saad seda valemit kasutades leida oma lauale vastavalt oludele õige uimesuuruse.

Freestyle/Laia ahtriga/Universaallauad 75-95L

Näit: Mistral Score,Fanatic Fish jne.

Võta purje suurus,korruta 5-ga, lisa 2= soovitatav uimesuurus.

Näide: 5m x 5 + 2 = 27cm

Freeride lauad 95-120L

Näit: Mistral Flow,Fanatic Bee ,Bic Techno

Võta purje suurus,korruta 5-ga, lisa 4= soovitatav uimesuurus

Näide: 6m x 5 + 4 = 34cm

Vara glissi minevad lauad 100-165L

Näit: Mistral Vision,Bic Techno jne.

Võta purje suurus, korruta 5-ga, lisa 5=soovitatav uimesuurus

Näide: 7m x 5 + 5 = 40cm

NB! See valem kehtib nõndanimetatud “hüppa peale ja sõida” laudade kohta, ei kehti võistlus(Race) varaglisseerivate kohta,mis kasutavad uimesid 60cm,jne.

Uime paigutus vastavalt tuule tugevusele.

Kui tuult on vähe, või oled owerpowered, võib seda parandada uime vahetamisega, mis on palju lihtsam, kui vahetada purje, ning vahest annab samahea efekti. Kuid me räägime väikestest uime pikkuse muudatustest – et uime vahetusest kasu oleks , peaks nende valik sinu kamakotis küllaltki suur olema. Üldiselt peaks uime pikkus vastama purje suurusele või kõikuma mõni sentimeeter. Igatahes, kui sinu uimevalik lubab, siis pane väiksem uim (owerpower) või suurem (under powered) suuruse vahega 2-3 cm.

Uime suurus vastavalt kehakaalule.

Kui juba uime suurus vastab purje module, on sõitja kehakaal väiksema tähtsusega. Raskema kehakaaluga purjetajad kasutavad suuremaid purjesid. Kui sinu kaal on 75-90 kg. töötavad eelpool toodud valemid õigesti. Kui kaalud vähem, kui 75 kg. võib uim olla väiksem 1-2 cm. 10 kg-se erinevuse puhul.

Uime suurus vastavalt sõidustiilile.

Kui soovid head manöövardatavust, näit. Freestyle siis väiksem uim aitab sellele kõvasti kaasa. Väiksem uim tähendab seejuures 6-8 cm. normaalsest pikkusest. Loomulikult raskendab see varajast glissi saamist. Kui eesmärgiks on varajane gliss, kasuta suuremat uime, või sirgema profiiliga. Mida parema painduvusega uim on, seda vähem läheb laud spinout-i.

Uime paigutus.

Kui sinu laual on Powerbox või Tuttle box, siis ei pea sa selle üle pead murdma. Kui aga Trimbox on sul võimalus nihutada uime ette või taha poole. Üldiselt soovitatakse uime paigutada võimalikult taha, kuid nii, et uime ots ei ulatuks laua alt välja. Paigutades uime ette poole muutub laud paremini manöövaerdatavamaks, kuid läheb kergemini spinout-I, jääb aeglasemaks aga elavamaks.

Vee peal uime testimine.

Kui uim on liiga väike:

1. Raske saavutada glissi, kui isegi puri vastab tuulele. (kui oled paks, osta samuti suurem uim!)

2. Laud ei võta kõrgust. Kui pead tihti sõitma allatuult, et säilitada kiirust või laud libiseb külgsuunas-kasuta suuremat uime.

3. Kui laud tundub ebakindel tagumise jala all ja kipub pidevalt spinout-i.

Kui uim on liiga suur:

1. Laua nina tõuseb kõrgele ja ahter upub vette.

2. Sõites ülestuult on raske pöörata allatuult, sest laud hakkab lausa hüplema.

NB! Enamus Freeride/freestyle/wave laudadest 85-105L, müüakse tõsiselt väiksemate uimedega, kui ettenähtud. Kuna nõndanimetatud PRO-d kasutavad tavalisest väiksemaid uimesid, on tavaliselt nemad just need, kelle järgi valmistatakse ka lauale uim. Meie tavalised surfarid ei suuda nii hästi lauda kontrollida, kui profid, seega peaksime hankima ka suuremad uimed! Pro-d saavad väiksemate uimedega hakkama, kuna sõidavad põlvest kõverdatuna – ei rõhu lauale liigselt, nagu meie sirgete jalgadega.

Allikas: http://www.hot.ee/tigek/

1 kommentaar:

Romps ütles ...

Kommenteerin kohe ise esimesena :-)
Prse... peab jälle rahakotti kergendama hakkama - kuidas me üldse siiani sõitnud oleme...
Vähemasti on mille nimel talvel raha koguda!